КРАЈКОВАЦ НЕКАД

krajkovac-nekad-header

СТАРА ДОКУМЕНТА КРАЈКОВАЦ У СЛИКАМА

На 24 километра од Ниша, у подножју Малог Јастрепца, смештено је и село Крајковац. Порекло имена није познато, као што није познато ни колико је старо. По речима историчара, постоји у Дубровнику један запис из 14.века у коме се помиње манастир Свети Јован Крститељ недалеко од Крајковца. У том документу пише да је Дубровник трговао са монасима из овог манастира, што потврђује тезу да је ово село постојало још у средњем веку. На жалост, није познато којом робом се трговало и колико људи је живело око манастира, у самом селу.


Прелиставајући књигу Драгољуба Мирчетића, наишао сам на податак да се Крајковац помиње и у турском тефтеру који је писан још 1444. И 1445.године. По овим подацима, Крајковац је тада имао 45 кућа.

stanoje-andrejic-m

Станоје Андрејић
двоструки носилац Карађорђеве звезде


Опет, по казивању самих мештана, у близини данашњег села постојало је насеље које се простирало од Крајковца па све до Баличевца.У овом насељу су кровови били тако близу, да су мачке прелазиле са једног на други кров. Оно што се са сигурношћу може рећи, јесте чињеница да се на тлу данашњег села, у делу званом Росалија, приликом копања темеља и данас налазе људске лобање. Неки мештани све ово поткрепљују причом да је још за време римског царства овде постојало гробље. Како никад нису вршена никаква археолошка истраживања, све наведено треба прихватити са резервом и жељом да се што више прошлости открије и отргне од заборава.


Имајући у виду да је локација села на само неколико сати јахања од Ниша, на истоку и Прокупља, на западу, то су и становници овог села доживели велике недаће које су кроз историју протутњале овим крајевима. То је био разлог да се куће у овом селу подижу далеко у шумама, како би становници побегли од разних војски које су пустошиле ове крајеве. Куће су биле раштркане и формирани засеоци у којима су живеле одређене фамилије. После Првог светског рата, људи почињу да се насељавају низводно, на данашњу локацију села. У то време Крајковац је имао неколико засеока: Падина, Стевићи, Шопови, Дуга, Сибовац, Росалија, Бели Брег, Горња мала. Међу првима се из старог дела села са породицом преселио Станоје из фамилије Андрејића, око чије куће су се касније насељавали и други мештани,а место где је он подигао кућу данас је центар села.

ОСНИВАЧИ ПОРТАЛА:
Оливер Пауновић Микица Кулић
Фејсбук страница Моје село Kрајковац