Etno Turizam

Šansa za razvoj etno turizma

Sela na Malom Jastrepcu imaju šansu da razviju etno turizam, okruženi su prirodnim lepotama, Niš je na samo 25 kilometara, ovaj kraj čuva bogatu istoriju a domaćini su vični u spremaju divnih domaćih jela

… sve ovo dovoljno je za početak dobre turističke ponude.

Voćarstvo, pčelarstvo i stočarstvo ovo su bile osnovne grane kojima su meštani ovih sela nekada prehranjivali porodice. Sve ono što je bio dominantan izvor prihoda nekada, danas može da bude dodatni biznis.

 

Priča se rađa

Domaćinstva u selima podno Malog Jastrepca masovno renoviraju svoje stare kuće i spremaju smeštaj za domaće goste kojih je svake godine sve više. Interesovanje za seoski turizam je u porastu i takva statistika ovim meštanima ide na ruku.

Etno turizam uzima maha u ovom delu Srbije zahvaljujući i mnogim niškim privrednicima koji daju svoj doprinos, sa druge strane meštani ovih sela raspoloženi su da uđu u trku i privole turiste da dođu i odmor provedu baš kod njih.

Na ovu temu priča se i na nacionalnim medijima koji podržavaju priču koja se rađa.

Krajkovačko jezero

Pored svih lepota, ipak najveću pažnju privlači Krajkovačko jezero, koje je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci. Veliki broj Nišlija i meštana Merošine i okolnih naselja spas od letnjih vrućina nađu baš na obalama ovog prelepog jezera.

“Krajkovac je neotkriveni biser turizma i to želimo da okrenemo u našu korist. Sela Krajkovac, Padina i Kovanluk imaju dobru priliku da se kao nova interesantna ponuda pojave na turističkoj mapi jugoistočne Srbije. Porodice i domaćini iz ovih krajeva mogu na ovaj način lako da pokažu kakvi zaista jesu – vredni i druželjubivi uvek spremni da valjano dočekaju goste”, kaže Oliver Paunović, producent koji je upravo završio renoviranje stare porodične kuće i u postupku je kategorizacije smeštaja."

Dobar domaći sir

Mnogo ljudi mi je reklo da bi otišli negde na selo ali nemaju svoje i ne znaju gde bi otišli, dodaje Paunović.

“Čuli su da u našim selima ima dobrog sira i domaćih proizvoda pa su raspoloženi da dođu i uživaju u lepotama etno turizma. Svi žele da se sklone od gužve i ovo je upravo to što nam svima treba”.

Mnogi od njih uskoro očekuju prve goste, nadaju se ovo je veliki početak za razvoj seoskog turizma na prostoru koji ima toliko toga da ponudi.

“Tu je manastrir iz XIV veka Sveti Jovan, Krajkovačko jezero, Oblačinsko jezero, Jasenove vode i još mnogo toga što može da bude interesantno turistima iz cele zemlje. Imamo u selu učene ljude koji priče iz ovog kraja čuvaju od zaborava”, kaže Paunović.

Zbog pandemije korona virusa mnogi su ostali u Srbiji, a većina nas želi da ode na neko mesto gde nama puno ljudi, upravo ovaj lokalitet jeste nešto što ispunjava prvi uslov a to je da nema gužve i nepotrebne vreve.

Vidi Srbiju o Krajkovcu

Crkva se nalazi u centru Krajkovca, podignuta je tridesetih godina prošlog veka na inicijativu viđenijih domaćina tog vremena.

Najveći doprinos izgradnji crkve dali su Božidar Milojević, Sotir Jevtić, Đorđe Antić i Đorđe Stanojević iz Padine. Kako su u to vreme Krajkovac, Padina i Kovanluk bili jedno selo, crkva i danas pripada svim selima.

Uz pomoć lokalne samouprave Merošine i meštana sela, crkva je pre nekoliko godina renovirana, urađeni su krov i fasada, a dvorište ograđeno.

IZTRAŽI KRAJKOVAC

Proćitaj nešto više na sledeću temu…

IZTRAŽI KRAJKOVAC