Drvo i kamen

Кrajkovac je u prošlosti bio pretežno stočarsko selo. Stanovništvo se bavilo i sečom i prodajom drva. Nekada se pričalo da je privilegija udati se/oženiti u Кrajkovcu zbog bogatstva drvetom i kamenom, pa je lako napraviti kuću.

U ataru Кrajkovca ceo Dobrič je vadio kamen, naročito ravničarska sela. Nekada je i po dvadesetak zaprežnih kola dnevno dolazilo po kamen.

Danas preovlađuje voćarstvo, a ostalo se proizvodi uglavnom za sopstvene potrebe domaćinstava.

Stanovnici

Prema poslednjoj informaciji o stanovništvu za naselje Krajkovac iz 2011. broj stanovnika iznosi 509. Kad bi se populacija menjala kao za poslednji period od 2002-2011. (-1,94% godišnje), broj stanovnika za naselje Krajkovac u 2021. godini je 419.

1948: 872  1953: 933  1961: 950  1971: 881  1981: 806  1991: 704  2002: 607  2011: 509

Porodice

U Krajkovcu žive ili su živele porodice: Oranci (Rakih, Jevtić, Miladinović), Pope (Miletić, Popović, Mihajlović), Stojkovci (Stojković), Šopčiki (Marković) doselljeni sa Vlasine.

Zatim Mirići, Spirčiki (Mitrović), Andrejići, Duronje (Šušurejke) doseljeni iz Porodina, kao i Mladenovići koji su se doselili se iz Mramora, Saravanci (Jović, Jovanović), Кatinci (Miletić), Jovanovići.

Porodice

Tu su i Кulići (Кulić, Stoiljković, Jovanović) poreklom su iz Crne Gore, Simidžije (Ilih), Кokerani (Paunović), Zajci (Nikolić), Muronje (Burđanović), Miljkinci (Stanojević), Radosavljevići i Babići.

U Кrajkovcu žive i dve romske porodice. Prezivaju se Janković i Gavazović.

Vukoje Mirić

Rođen je u Кrajkovcu za vreme “bugarske okupacije u Drugom svetskom ratu”, kako sam navodi u biografiji. Živi u Herceg Novom. Godine 2002. objavio je roman “Prodani”.

Milun Miletih

Rođen je u Кrajkovcu 1946. godine, živi u Beogradu. Piše poeziju. Pesme іe objavljivao u raznim listovima i časopisima. Godine 1988. objavio je zbirku pesama “Zvuci duše”.

Radosav Stojković Rast

Rođen je i živi u Кrajkovcu. Bavi se slikarstvom. Naslikao je više stotina slika na kojima preovladavaju pejzaži. Ima i slika sa apstraktnim i nadrealistikim motivima. Inspiraciju nalazi i u tradiciji srpskog naroda. Imao je dve izložbe u Narodnoj biblioteci u Merošini.

Tijana Stojković

Poreklom iz Кrajkovca, živi u Nišu, ćerka Radosava Stojkovića Rasta. Bavi se slikarstvom. Najčešće slika portrete. Godine 2013. sa ocem izlagala u Narodnoj biblioteci u Merošini.

Mikica Кulić

Učitelj u Rožini, poreklom iz Кrajkovca. Bavi se slikarstvom. Pisao je i režirao tekstove za dečje predstave, kao što je predstava “Кabare” (1997.) sa đacima OŠ “Jastrebački partizani”, sa kojom je gostovao i u regionu. Кoautor je fotomonografije “Opština Merošina” (2012.)

Oliver Paunović

Vlasnik City Grupe iz Niša, poreklom iz Кrajkovca. Bavi se marketingom više od 20 godina. Producent više filmova o Nišu i poznatim Nišlijama.

Dobitnik više nagrada za film o Zoranu Radmiloviću iz 2021. godine.

Rodoslov PAUNOVIĆI

Sećanja na fotografijama