LJUDI

Drvo i kamen

Кrajkovac je u prošlosti bio pretežno stočarsko selo. Stanovništvo se bavilo i sečom i prodajom drva. Nekada se pričalo da je privilegija udati se/oženiti u Кrajkovcu zbog bogatstva drvetom i kamenom, pa je lako napraviti kuću.

U ataru Кrajkovca ceo Dobrič je vadio kamen, naročito ravničarska sela. Nekada je i po dvadesetak zaprežnih kola dnevno dolazilo po kamen.

Danas preovlađuje voćarstvo, a ostalo se proizvodi uglavnom za sopstvene potrebe domaćinstava.

Stanovnici

Prema poslednjoj informaciji o stanovništvu za naselje Krajkovac iz 2011. broj stanovnika iznosi 509. Kad bi se populacija menjala kao za poslednji period od 2002-2011. (-1,94% godišnje), broj stanovnika za naselje Krajkovac u 2021. godini je 419.

1948: 872 1953: 933 1961: 950 1971: 881 1981: 806 1991: 704 2002: 607 2011: 509

Porodice

U Krajkovcu žive ili su živele porodice: Oranci (Rakih, Jevtić, Miladinović), Pope (Miletić, Popović, Mihajlović), Stojkovci (Stojković), Šopčiki (Marković) doselljeni sa Vlasine.

Zatim Mirići, Spirčiki (Mitrović), Andrejići, Duronje (Šušurejke) doseljeni iz Porodina, kao i Mladenovići koji su se doselili se iz Mramora, Saravanci (Jović, Jovanović), Кatinci (Miletić), Jovanovići.

Porodice

Tu su i Кulići (Кulić, Stoiljković, Jovanović) poreklom su iz Crne Gore, Simidžije (Ilih), Кokerani (Paunović), Zajci (Nikolić), Muronje (Burđanović), Miljkinci (Stanojević), Radosavljevići i Babići.

U Кrajkovcu žive i dve romske porodice. Prezivaju se Janković i Gavazović

Manastir Svetog Jovana

Crkva se nalazi u centru Krajkovca, podignuta je tridesetih godina prošlog veka na inicijativu viđenijih domaćina tog vremena.

Najveći doprinos izgradnji crkve dali su Božidar Milojević, Sotir Jevtić, Đorđe Antić i Đorđe Stanojević iz Padine. Kako su u to vreme Krajkovac, Padina i Kovanluk bili jedno selo, crkva i danas pripada svim selima.

Uz pomoć lokalne samouprave Merošine i meštana sela, crkva je pre nekoliko godina renovirana, urađeni su krov i fasada, a dvorište ograđeno.

RODOSLOV PAUNOVIĆI

SEĆANJA NA FOTOGRAFIJAMA

IZTRAŽI KRAJKOVAC

Proćitaj nešto više na sledeću temu…

IZTRAŽI KRAJKOVAC